Nu e nici joi, nici vineri, e sâmbătă seara și programul îmi spune că nu am mai făcut nimic cu viața mea de 7 zile. O fi mult, o fi puțin, dar câte nu se întâmplă în 7 zile, dar apoi în luni sau ani, aproape că K-drama, dar cu
aroma intensă de susan și usturoi. Ultima seară a fost cam condimentată, cred că am pus cam mult sau cam puțin din fiecare, și mi-am dat seama ca am depășit cantitatea pe papilele gustative. O fi spiritul de Halloween, cine știe, m-a cuprins răcoarea de la experienṭele din ultima vreme, cu pierderi de semnale acustice. Dar bine, că nu mi-am pierdut gustul pentru aromele mele de suflet și pentru
sunetul cărnii sfârâind pe grătar. Veṭi spune că sunt gurmandă, dar nu e chiar așa, sunt pofticioasă mai degrabă, interesată de gastronomia lumii, mai degrabă și de ce are în farfurie. Aș putea spune că mă hrănesc cu imagini, dar nu e chiar așa, mă ating așa de tare unele note, că simt că respir și textura preparatelor, de zici că ajung câteodată să vorbesc în limba mea, poate neinteleasă, poate chineză sau coreeană. Știu că mi-am uitat dicționarul și s-ar putea să mai mănânc din cuvinte, dar unu-i stilul coreean care îți lasă gura apa. Ultima dată, asta mi s-a întâmplat când am deschis din întâmplare pagina unui restaurant coreean. Situația a făcut să fie din București, nu știu de ce, dar așa a fost sugestia rețelei de socializare. La mine în oraș, nu prea găsești, decât ceva chinezesc și nu restaurant cu
mancare coreeana autentica. Din câteva priviri, am mizat pe o atmosferă prietenoasă și anume
restaurant coreean București și l-am găsit pe el, Seul care va fi "bucătarul" întâlnirii noastre cu gastronomia aceasta. Restaurantul este situat departe de traficul zgomotos al bulevardelor principale, în apropierea Arcului de Triumf si a Mânăstirii Casin. În zona liniștită și boierească a Domeniilor, la numai 10 minute de centrul istoric. Un nume inteligent, dar nu știu dacă se va baza și pe inteligenṭa artificială la explicarea preparatelor culinare. Dar vom aminti puṭin despre istoria Coreei, prin preparatele noastre, care nu ne plictisește niciodata cu misterele si descoperirile ei. Nu am plecat decât multă prea departe de la gustul chinezesc, pe care nu l-am înțeles niciodată, poate doar prin comportamentul meu de la masă, ce seamănă ușor a chinez, la cel coreean. Pentru ca îmi place să observ mâncarea și sa mi o înțeleg de una singura, de obicei sau cu minim 2-3 persoane la masă. Am eu un ritual al meu, de care nu mă dezic.
Mi-am dorit demult o
experiență culinară asiatică, pe care mi-am imaginat-o doar în filme, pentru ca realitatea am lasat-o pe altădată, pentru că mereu prefer parfumul de altădată, deoarece ma întoarce pe toate partile, la fel ca carnea sfrijelita de pe grătar. Câteodată, mi-as dori sa raman în propriul film, dar altele ma ard cam tare și ochii mei de chinez ( mai ales, fără ochelari ) ca nu mai pot vedea decât preparate coreene. Dacă tot vorbim de arome, as putea aminti un film nu mai știu cum se numește, care mi-a acaparat atenția pe un post național, nu era K-drama, dar specific coreean tot era. Totodata, de mica am fost fascinata și mi am procurat o carte despre mirodeniile lumii și locurile de provenienta. As putea spune ca pentru un moment dat, degetul arătător s-a blocat pe Coreea și India. Despre India, pot spune ca am descoperit-o la fel, cum descoperă copilul primele arome și gusturi în lume. Cu mana pe cartea de bucate sau cel puțin pe caietul mamei cu inscripționări antice, glumesc, e un fel de a spune, am descoperit faptul ca condimentele fac parte din rutina noastră zilnica. Asa ca m-am gândit sa organizam asa între noi, o escapada intr-o zi obișnuită, intitulata: "
Gustul coreean pe care l-ai împrumuta macar o data", exact ca o piesa vestimentara, deoarece îți place și nu-ți ajunge timpul. Cum zice un proverb coreean: "
osi nalgaeda" ce inseamna: "Hainele îl fac pe om" in traducere libera: "Hainele sunt aripile tale"..astfel poate nu mereu tipologia de îmbrăcăminte, ne-a dat aripi, dar ne-a crescut un gust pentru simplitate. Caracteristica pe care o regasim si in preparatele coreene. De câte ori, am zis ca scotocesc prin buzunare și găsesc un gust de altădată, acel gust, pe care nu l-am putut simți decât o data in viata. Dar pe care l-as împrumuta precum o carte veche, pentru a se bucura și alții de noutățile și parfumul ei. Uneori, poate prea tare precum
soju, o băutură specifica coreeana, distilata limpede și incolora făcut din orez tradițional. Tot, amintirile mele cu ochi de chinez sunt bune, dar cate am văzut la viata mea, și încă mai sper sa mai vad, cu toate că speranțele mi s-au cam închis. Dacă tot am zis ca împrumut gustul, mai ca aș împrumuta și stiloul sa continui acest itinerariu culinar. Deci, cu o căutare amănunțită, internetul spune ca în coreeană : Pot sa-ti împrumut stiloul se zice:
펜 좀 빌려주세 (pen jom billyeojuseyo). Pentru început, am desenat traiectoria, ce va continua acest articol, cu toate elementele și ritualurile unei mese coreene. Vom parcurge impreuna cultura lor și vom dezlega misterele unor preparate precum Bulgogi, banchan, kimchi, Budae Jigae din
bucătăria coreeana. Vom afla care sunt beneficiile unui kimchi tradițional, noțiuni despre importanta banchon-urilor, precum si cultura shared dining ( masa se împarte cu toti)
(Poze pixabay)
Sa începem cu începutul. Sa spunem mai întâi ca la partea cu gătitul din alte tari suntem cam paralele, adică varza, dar e atât de iubita leguma in bucătăria coreeana, ca nu ai cum sa nu o integrezi. Dar totuși, vom evidenția
gestul de a găti împreună la masa. Precum zice un proverb: "Daca ridicam împreună este mai bine, chiar dacă este doar o foaie de hârtie. De aceea, coreeni pun accent pe sprijinul oferit la pregătirea mesei. În traducere adică doua capete sunt mai bune decât unul.
Mâncarea e asa slaba caloric precum o foaie de hârtie, iar unele atribute sunt exact ce lipsesc pentru masa din gastronomia coreeana. Cele 5 gusturi asiatice( dulce, acru, sărat, iute și amar ) nu lipsesc din specificul mancarilor pregătite. Inca, nu am inteles ce vom pregati, dar ne vom sfatui cu bucatarul nostru coreean, pentru o masa perfecta. Il vom intreba ce mancaruri sa pregatim, si chiar il vom invita la noi acasa, pentru o demonstrație LIVE. Pentru acest fapt, m-am inspirat de la celebra emisiune "Cireasa de pe tort", în care gazda, mai pregatea spre surprinderea invitațiilor preparate din alte tari. Cum f
rumusețea este în ochii privitorului", în traducere libera "Sticla din ochii mei" pentru că ochii cern asa de bine culorile și frumusețea, pe care o asternem în farfurie, amintim de
savoarea banchan-ului, ( preparate oferite gratuit la fiecare masa). Deci, vom avea atâtea garnituri care ne imbie cu gustul și aroma lor desăvârșită..Mâncarea coreeana, nu arata bine doar pe sticla, ci și-n realitate, când vezi multitudinea și varietatea de sortimente, mai ca te apuci sa le prepari. Grătarul
Korean BBQ il lăsăm pe altădată, deoarece nu dorim, să ne afumam, sau poate chiar primim o invitație la
restaurant Korean Bucuresti, sa-l descoperim, în urma demonstrației gastronomice.
Deci, pregătiți întrebările, să știm ce curiozități aveți, eu mi am făcut deja lista. Cum zice un proverb coreean, precum și în romana: "Pereții au urechi.", adică în traducere libera: "păsările aud cuvintele vorbite ziua, iar șoarecii aud cuvintele vorbite noaptea". Asa ca nu vom "tipa" prea mult numele preparatelor noastre la demonstrația live, pentru că de data aceasta vrem sa fie ceva intim între noi, dar vom trece în revista cele mai cunoscute preparate, care fac deosebita orice întâlnire cu tradițiile coreene. Nu vom fi nici măcar precum șoarecii, măcar ei sunt serviți și ca delicatesa în Coreea de Nord. Dar nu poti sa nu exprimi nimic, cand te gandesti la asa mancarea atent pregatita. Deci sa înceapă călătoria pe meleagurile coreene. Am lăsat deschis televizorul pe muzica coreeana, ca să asiguram un fundal sonor adecvat și putem începe intinerariul culinar.
Nu știu de ce m-a inspirat aceasta creatie de a lui Salvador Dali, dar când ma gândesc la pregătirea unei mese, parca ma gândesc la masa Soarelui. Cum inainte mâncarea era creata pentru zei sau regalități, pentru ziua de astăzi vom pregati cele mai cunoscute preparate coreene.
Vom începe cu kimchi, ce este un preparat coreean tradițional, constând în legume sărate și fermentate (cel mai adesea varză napa sau ridiche coreeană), condimentate cu usturoi, ghimbir, ardei iute (gochugaru) și fructe de mare fermentate (jeotgal). Acest aperitiv picant este un element esențial în bucătăria coreeană, fiind consumat zilnic ca garnitură și folosit în diverse supe și tocănițe. Procesul său de fermentare lactică îi conferă beneficii precum probiotice, fibre și antioxidanți.
Bulgogi este preferatul celor de la restaurant si aparent si al coreenilor, pentru ca cele mai bune preparate deriva din carnea de vita. Bucatile sunt taiate fin si cu precizie, asezonate intr-un mod delicat si la final scufundate in cel mai aromat sos. Ne spun cei de la Seoul.
În cele ce urmeaza vom prezenta o rețeta de Bulgogi autentica. Se prepara cu vita, dar se poate înlocui și cu porc. Dar mai înainte, sa aflam câteva curiozități, despre tradițiile coreene:
-Ce ati recomanda pentru o combinație unica de dulce acrișor, sărat și picant?
-Ce-mi vine prima data în minte, e bineînțeles Kimchi. Nu-l putem înlocui cu nimic, e gustul desăvârșit.
-De ce Kimchi? Kimchi tradițional chiar..care sunt beneficiile acestuia?
-Datorită fermentării, este bogat în probiotice, fibre și antioxidanți, fiind considerat benefic pentru sănătatea digestivă și generală.
- 아니 땐 굴뚝에 연기 날까 (ani ttaen gulttuge yeongi nalkka( Nu iese fum fără foc) cum zic coreeni, ca deja ma gândesc la preparatele noastre care sunt pe foc și începe deja casa sa aibă un parfum coreean din cele mai amintite timpuri.
- Am vorbit despre mâncare, dar despre băuturi, ce ne puteți spune? Ce recomandați?
- Când ma gândesc la specificul coreen, spun Soju...in traducere " lichior ars", o băutură creata din orez tradițional, distilata limpede cu aroma asemănătoare vodcii..
Din puțina mea documentare, privind specificul coreean am aflat ca tipologia de 3 mese este respectata și la ei, nu doar la noi, cina fiind masa principala..Am făcut eu o paralela cu ce se servește la micul dejun și am aflat ca în timp ce mi-e imi place la micul dejun, gustul dulce, la ei e vorba de consistenta și gust sărat, cum ar fi orezul, supa, kimchi și legume. Prin urmare, ce servesc coreeni la micul dejun, și care sunt recomandările dvs..poate reușesc sa ma obișnuiesc și cu mâncarea lor:
- Mic dejun coreean tradițional include: include orez fiert, supă, kimchi și alte garnituri precum muguri de fasole sau carne. Cel occidental, include: pâine prăjită și ou, în general.
- Dar la capitolul supe, ce preferinte sunt?
- Recomand Budae-jjigae (o supă picantă cu cârnați, kimchi și alte ingrediente) și Samgye Tang (supă revitalizantă din pui cu ginseng)
-Deja simt ca prind aripi, mai ales când aflu atât de multe. Normal ca ma gândesc la aripile picante sau nepicante.
-Sigur. Vom găti asta ceva mai târziu. Le vom prezenta și pe ele, asa cum se cuvine.
După prezentarea preparatelor, urmează partea cea mai asteptata, pregătirea mesei și servitul mesei. Vom avea orezul în prim plan și bibimbap-ul, adica ingredientele (orez, legume, carne, ou, pastă de ardei iute) amestecate direct în bol, înainte de a începe. Fiind numai noi și spectatorii din fata ecranelor, vom menționa ca la masa, eticheta este foarte importanta și respectarea persoanelor mai in varsta. Nu vreau sa ma repet în informații, deoarece multe le găsiți direct în alte surse destinate culturii coreene.
De ce sa vizitezi restaurant Seul?
Vei întâlni atmosfera tipic coreene, te vei bucura de un meniu variat de preparate coreene precum și vei asista la un ritual tipic coreean. Sala are o capacitate de 200 de persoane și este destinata teambulding-urilor, aniversărilor, precum și serilor de karaoke etc..un mediu propice pentru familia și afacerea ta!
Acest articol a fost scris pentru Superblog 2025.
-
Comentarii
Trimiteți un comentariu