Dintr-o joaca...


Sintetizat, in opinia mea, jocurile viitorului:

-vor fi utiliza imagini de tipul hologramelor care pot fi miscate pe o suprafata plana,nu neaparat un ecran,poate fi un perete,o masa etc,miscari ce vor putea fi realizate cu mainile,prin intermediul unor stimuli
-sunt de parere ca jocurile viitorului vor iesi oarecum din spatiul clasic de gaming,sau poate ma insel;
-jocurile ar putea fi o simulare 3D a unor scene,situatii din realitate,a unor episoade din viata umana.


Ce stim despre jocurile prezentului!

Pentru copii avem jocurile educative si interactive,care le stimuleaza imaginatia si ii ajuta sa invete intr-un mod creativ,iar informatiile sunt mai usor percepute de copii prin joc.Acestia cresc,se dezvolta,trec la un alt nivel-la jocurile specifice varstei lor.Insa alegerea jocurilor nu e intotdeauna realizata corect.

Nu trece o zi fara sa auzim la stiri,in media ca s-au comis acte de violenta,fie ea fizica sau verbala.Deschidem ziarul si acolo altele de genul.Pe strada suntem martori la tot pasul la altfel de exemple care pot avea un impact negativ cat si emotional asupra lor.
Cand vorbim de violenta,cei mai afectati raman tot copii,care de cel mai multe ori nu stiu sa separe raul de bine.Discutam de varsta la care jocul nu trebuie sa insemne violenta,deoarece acestia isi aleg modele,eroi preferati de acolo.Baietii vor sa fie ca Superman sa aiba superputeri,fetitele isi imagineaza ca sunt Spioanele sau fetitele PowerPuff-eroinele omenirii.
Acum gasim violenta si in jocuri.Pentru a castiga nivelul trebuie sa invingi toti inamicii.Bataile,loviturile contra adversarului te fac mai bun,mai puternic.
Sunt de acord cu existenta acestor jocuri care presupun actiune,lupta si strategii de atac.Sunt ok,atata timp cat nu se depaseste o limita.Ca si-n viata reala tu alegi ceea ce crezi ca e mai bine pentru tine,de preferat doar lucrurile bune nu si cele negative.

Consider,ca in unele cazuri se fac alegeri gresite,iar jocurile respective influenteaza negativ persoana.Jocul nu mai ramane doar la stadiul de joc,in care tu doar controlezi actiunile unui personaj fictiv,care prinde viata in mainile tale.Cand jocul incepe,intri si tu in acea lume,dar cand game is over trebuie sa revii la viata ta.
E si cum ai trai viata in levels si doresti de fiecare data sa-ti depasesti propriul scor.Dar atunci cand nu mai reusesti sa evadezi,cand esti prins captiv in acea lume,lucrurile se complica.Ca si-n cazul urmator:

Te manifesti violent asupra unui prieten si aplici o noua scheme de lupta invatata in joc si continui  pana cand reusesti sa-l debori.Pana cand sa realizezi ce-ai facut,te astepti sa-si revina,ca in jocul tau,de parca omul ar avea 3 vieti,dar tu ai omis un lucru ,acum nu esti in joc,esti in viata reala.La un joc,poti sa dai oricand inapoi ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat.Dar ce bine ar fi, daca s-ar intampla la fel si in realitate,insa mutarile au fost deja facute,zarurile au fost aruncate.Nu mai poti schimba ceva,daca ai fi in joc,ai da un restart la viata si lucrurile ar reveni la normal.

Prin cele spuse mai sus, nu doresc sa creez impresia ca invinuiesc sau ca incerc sa pun ,oarecum ,intr-o lumina proasta aceste jocuri care ,desigur se adreaseaza si ele  unui segment de jucatori.Nu am avut nicidecum aceasta intentie,daca asa s-a inteles.Am dorit sa atrag putin atentia asupra acestui aspect si a consecintelor pe care le poate avea asupra tinerilor care ajung a fi "dependenti" nu pasionati de jocuri.A se face diferenta intre pasiune si dependenta.
Nu zic ca acest lucru este valabil pentru o majoritate,fiind putine aceste cazuri,dar totusi exista.

Aceste jocuri nu devin o problema atata timp cat nu creeaza dependenta individului si acesta realizeaza diferenta intre realitate si fictiune.

Placa video Ati sau nVidia?

De cand ma stiu sa am acest calculator(sa fie  vreo 8 ani,merg pe 9 de acum.) am ramas fidela unei singure placi video si anume:ATI.Si inca rezista!!Ce sa zic:am colaborat bine pana acum si sper ca si de acum inocolo,eu nu i-am avut nimic de reprosat,ea mie nici atat.Nu stiu ce m-a facut sau mai bine ce nu m-a facut sa renunt la ea:poate numele:Ati,sa fi fost aspectul,performantele sau chiar toate la un loc.Dar si raportul calitate pret a contat in alegerea placi video.
Ma si gandesc la adversara ei nVidia cred ca a apucat-o (i)nVidia ca nu am ales-o pe ea.Parca ma si ruga sa o iau cu mine.

Spre rusinea mea cam atata stiu despre ea.Nu pot spune ca sunt o priceputa pe partea asta tehnica a calculatoarelor.Daca ma intrebi de programe,noi tehnologii,retele de socializare,etc am pentru fiecare un raspuns pregatit.Daca ma intrebi de partea tehnica in it,e ca si cum ai vorbi in chineza cu mine,m-ai atins in punctul slab.Cred ca o sa am nevoie de un"translator"(persoana priceputa in domeniul IT).Nu e nici subiectul meu forte,dar m-am documentat si am aflat cateva lucruri bune de stiut despre placi video si nu numai pe forum gaming.Ca sa nu fiu total pe langa subiect.

Ce am aflat despre domnisoara placa video sau o fi doamna nu stiu

-de fapt numele ei din buletin este AMD si nu ma intrebati de unde vine,ca nu stiu sa va spun.I se mai spune si Ati datorit chipului utilizat.
-sunt mai ieftine ca Nvidia;
-placile Ati au chipseturile grafice mult mai performante si mai bine realizate
-Ati a fost primul si singurul care  a introdus varianta crossfire.

Ce de lucruri noi am aflat..!

Si in timp ce cautam sa aflu mai multe informatii despre aceste placi video,am gasit si un  magazin online,in care ai la dispozitie tot ce-ti trebuie pentru o experienta unica si placuta in gaming si nu numai.

Unul dintre jocurile mele preferate este Monopoly,deoarece cu situatii similare te poti confrunta si in viata reala.De regula apreciez jocurle care pot avea  si o aplicabilitate in viata reala:de exemplu,banii virtuali fac obiectul operatiunilor de vanzare-cumparare(cumperi,inchiriezi,negociezi,vinzi),e un joc care te ajuta sa-ti descoperi,dezvolti spiritul strategic,abilitatile manageriale sau antreprenoriale,un joc modern,de societate.

                                                                              sursa:monopoly.wikia.com 

Daca tot suntem acest subiect, nu putem sa nu amintim jocul care a starnit un mare interes gamerilor,joc ce a devenit aproape un brand,si anume consacratul Angry Birds ,nu cred sa existe cineva care sa nu fi-l jucat macar o data,macar din curiozitate sau poate ma insel.E genul acela de joc care te capteaza de la primul nivel,care creeaza dependenta,dar de data aceasta in sensul bun al cuvantului.Odata ce-l incepi,nu te lasi pana nu termini toate nivelele.

                                                                 sursa:play.google.com



De curand am descoperit un nou joc numit "Subway Surfer",nou pentru mine,ca altii l-au descoperit inaintea mea.Poate veti spune ca la capitolul jocuri sunt cam in urma cu noutatile,dar asta e imi asum acest lucru,pentru ca nu sunt genul care sa "tinteasca"cele mai noi aparitii pe piata jocurilor online.Rezerv cateva minute bune sa rezolv toate misiunile si sa obtin un nou record.

                                                               sursa:iosapphack.com

Ca sa raspund,mai concret la intrebarea dvs, jocurile viitorului le vad mai non-violente,punandu-se accent pe educatia si invatarea prin joc,atat pentru cei mici cat si pentru cei mari.

La un asemenea tip de joc,in afara de faptul ca obtii un scor bun care sa te propulseze in topul gamerilor,mai putem vorbi si despre un alt fel de castig, consider eu mai important decat un puntaj pe tabele de joc,si anume poti invata lucruri care pot avea aplicabilitate in viata de zi cu zi.

Intr-un joc al viitorului mi-ar placea sa gasesc ca obiectiv scoaterea unei firme din impas,tot este de actualitate, in care sa te aflii intr-o asemenea situatie.
Un exemplu de joc al viitorului,pe care mi-ar placea sa-l joc si sa-l castig:
 "Manage your business and time"-in care sa ai diverse situatii, iar tu sa iei cea mai buna decizie intr-un timp cat mai scurt posibil.
"Salveaza o viata"-in care sa simulezi situatii medicale si sa ineveti prin joc tehnici de acordare a primului ajutor in caz de inec,incendiu etc.

Cam aceste jocuri fac parte din viata mea,iar pe viitor nu stiu ce va fi.Avand in vedere ca tehnologia evolueaza,putem spune ca intr-un viitor vom asista la o generatie de jocuri cu mult superioare celor existente in prezent.Poate nici nu va mai fi necesar un suport de joc sau butoane fizice.Vor putea fi jucate prin intermediul hologramelor sau vom putea dirija personajele cu puterea mintii sau mai mult decat atat, vom putea sa fim noi personajele jocului-o tehnologie care sa ne transfere dincolo de ecran,in jocul propriu-zis in lumea virtuala.

Cum vad eu viitorul jocurilor online

Daca vorbim de viitor,vorbim de tehnologie.Daca vorbim despre jocuri suntem nevoiti sa ne raportam la evolutia tehnologiei.Noua generatie de jocuri va fi influentata de noile tehnoloii ale momentului si de noile "sclipiri", viitoarele minti luminoase ale domeniului it.Ce personaje se vor mai nascoci,in ce circumstante vor evolua caracterele jocului si ce rol isi vor asuma in generatia viitorului,ramane sa aflam,nu stim ce ne rezerva viitorul,e unul imprevizibil.

Acest articol a fost scris pentru Super Blog 2013.



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Speranța înlocuiește pereții haosului

Vinul care mă poartă pe aripile simțurilor. O oprire la Beciul Domnesc.

Inteligenta artificiala un mod de adresare impersonala? Mai transmite ea ceva?