miercuri, 6 noiembrie 2013

Gustul copilariei vs. gustul tehnologiei

Epilog: "Unde sunt sarbatorile de altadata?"-aceasta-i intrebarea

"Cu trecerea anilor pierdem tot mai mult din spiritul sarbatorilor.Modernizarea societatii,progresul in tehnica au lasat in urma  forme "primitive" ale comunicarii ca:redactarea de scrisori,trimiterea felicitarilor.
Acum sarbatorile s-au mutat pe internet,mai ales pe retelele de socializare.Stare,emotia traita de prima ninsoare,de realizarea primului om de zapada se manifesta intr-un spatiu inchis,emotiile sunt captive intr-o fotografie,intr-o stare actualizata pe facebook:
   Ninge..ninge..in sfarsit :)
Nu mai impartasim bucuria sarbatorilor ca altadata.Traditiile,obiceiurile si-au pierdut din farmecul lor de odinioara.Colindatorii care roiau pe la casele oamenilor cu o urare,mersul cu capra,cu sorcova si alte traditii legate de Craciun sunt practicate mai putin,indeosebi la oras.La sat,inca mai sunt putini,cei drept cei care doresc sa duca obiceiurile mai departe,asa cum au dainuit ele in timp.
Mirosul de cozonac proaspat scos din cuptor,aroma de portocale si scortisoara,bunatatile preparate in casa,linistea si caldura caminului,bucuria de a-i avea pe cei dragi alaturi,aceasta e magia sarbatorilor de iarna."

De exemplu,framantarea cozonacului in lighean cum facea pe vremuri bunica,nu spun ca acum nu se mai practica,dar va fi inlocuita treptat de masinaria care prepara aluatul.Doar "arunci" acolo ingredientele necesare si mixul e  numai bun,doar ce trebuie lasat la dospit.

Salata boeuf, o mai numesc si sanatatea in farfurie,mai putin partea cu maioneza,iar daca mai e si cumparata din comert cu atat mai mult, nu mai poti vorbi de ceva sanatos in care gasesti o lista de E-uri.Se bat cap in cap.E-urile nu este egal nici un caz cu sanatos.
Stim cu totii ca la salata boef avem nevoie de legume,de preferabil cat mai proaspete,daca suntem in sezon.De ce avem nevoie:morcovi,pastarnac,cartofi,castraveti murati,carne de pui maruntita,mustar, putina maioneaza in amestec si pentru ornat la sfarsit cand este aranjata in platouri.Legumele trebuie taiate cubulete sau tocate marunt,insa nici prea mici pentru a simti savoarea legumelor in salata.
Am atasat doua fotografii ce-mi apartin cu:

                                         salata boeuf                                         cornulete

Pana acum cativa ani,tocarea sau maruntirea legumelor se putea realiza doar manualAcum in secolul 21,in societatea moderna putem alege sa ne usuram munca in bucatarie.Si asta datorita tehnologiei,omniprezenta in viata noastra de zi cu zi.Tehnologia e "vinovata" de aparitia masinariilor care permit tocarea,taierea legumelor chiar si amestecarea lor.Nu mai spunem de categoria de ustensile,razatoare gasite pe piata intr-o varietate de forme,culori si marimi,altele chiar multifunctionale,cum ar fi curatatoarele de coji care au asociate si o mica razatoare.Fiecare operatiune care pana acum se realiza manual este inlocuita cu succes de "armele" tehnologiei.

                                                                      sursa:fundeal.ro

Sarmalele,fie ele in foi de varza sau de vita sunt nelipsite pe masa de sarbatori.Si cum se apropie Craciunul imi amintesc de mirosul acela aburind,era ca un magnet ce te atragea sa-l urmezi,sa-i afli sursa- bucataria,locul in care luau nastere toate acele bunatati de sarbatorile de iarna.Alaturi de sarmale,nu putea lipsi portia de smantana,grasa,adusa de bunica de la tara.Mamaliga calda,de abia rasturnata din ceaun completa aceasta mancare traditionala,care era taiata in bucati cu ajutorul unei ate,obicei practicat indeosebi la tara,acum s-a mai pierdut din  aceasta traditie.
Sau bulzul..de mamaliga cu branza proaspat framantata.Deja,cand ma gandesc imi lasa gura apa.Aceea culoare rumenie al bulzului copt pe plita sobei,acel gust traditional romanesc.Ce de amintiri....Asta o fost odata..cum se mai zice:pe timpuri...

Gustul copilariei imi aduce aminte de cuptorul bunicii,un vechi stramos al cuptoarelor de astazi,care ca orice obiect din casa,avea si el povestea sa.Se mai putea spune despre acesta ca era priveligiatul bucatariei,el bucurandu-se in avans de bunatatile ce urmau a fi gatite.Pana si bunica,vedea in el un ajutor de nadejde la vremea aceea,un lucru care nu strica niciodata la casa omului gospodar.De genul:"Cine nu are sa-si cumpere."

Altfel,cum isi mai bucura bunica nepotii de sarbatori cu deliciosii cozonaci ,cu miez pufos si aromat ,cu poalele in brau sau cu  placinta cu ravase,asteptata de toti membrii familiei,in care cei norocosi gaseau in bucatile de placinta acele biletele cu urari de sarbatoare.In prezent,acele biletele, asa numitele 'ravase' au fost inlocuite cu monede de 1 sau 5 bani,iar cine ii gaseste, se spune ca va avea spor si belsug tot anul ce va avea sa vina.

Saracul cuptor a indurat multe la viata lui:temperaturi ridicate,solicitari multe,fum,etc.In ultimul timp,cam dadea semne de oboseala.Si ce poti zice..pana la anii sai a dus tot greul in bucatarie.Cand era  prea solicitat,tusea in mod zgomotos si mornaia de zici ca se inecase de atata fum,chiar o bronsita cuta.Il si inteleg..numai e ca in tinerete..acum are si el o varsta in spate,e in prag de pensionare.I-ar face o mare placere sa-si mai serveasca stapana,dar spune ca vine generatia tanara din urma,iar perioada lui de glorie in bucatarie a luat sfarsit.E timpul sa predea stafeta,iar in privinta lui sa nu va faceti griji,cum ii va fi soarta:ori il veti gasi la centrul de reciclare si s-ar simti in acest fel folositor sau daca il vor considera prea "expirat" pentru folosire isi va gasi sfarsitul alaturi de alti prieteni la dezmembrari.
Generatia tanara de cuptoare e cu mult avansata fata de cele vechi.Tehnologia a evoluat, si-a pus amprenta, in primul rand asupra designului,precum si a functionalitatii sale fiind adaptate noii societati de astazi.Daca inainte cuptoarele ocupau un loc destul de important in bucatarie,iar forma lor era una clasica si neatragatoare,acum in sec. 21, cand se doreste o folosire cat mai eficienta a spatiului de lucru,in cazul nostru-bacataria,noiile cuptoare din generatia tanara s-au conformat.Astfel astazi avem cuptoare mai economice, atat din punct de vedere al consumului cat si al formei acestora.Cuptoarele moderne, incorporabile sunt pratice si utile in bucataria noastra.Majoritatea au trecut de la sistemul clasic de aprindere la cel electric.De asemenea putem transforma cuptorul in rotisor sau  frigarui prin simpla atasarea a unor elemente auxiliare,ceea ce in era veche a cuptoarelor,acest lucru nu era posibil.Nici nu stiu daca acest concept era aparut si in tara noastra la vremea repectiva.
Generatia tanara de cuptoare poate fi reprezentata cu succes de cuptorul Hotpoint Ariston din categoria cuptoare incorporabile(vezi imaginea de mai jos) cu programare electrica a duratei si a temperaturii.Puteam discuta pe vremea buncii despre acest aspect?Sigur ca nu..socoteam dupa ceas momentul in care mancarea era gata,iar temperatura o aproximam dupa intensitatea focului.In plus ca sa fie si Hi-Tech dispune si de un Display Touch Control.Ce mai.. in secolul 21, gatim mai mult din butoane..


Ce sa mai vorbim de hota,daca se inventa mai devreme, puteau fi evitate atatea incidente cauzate de hornul infundat,care pe timpuri tinea loc de hota,sa zicem una mai primitiva.Dar astazi,avem de unde alege,o optiune poate fi hota Incorporabila Hotpoint Ariston AG 2M GY,mai multe oferte gasiti aici.

Cred ca stiti si voi ,ca aceste bunatati si delicii culinare nu rezista mult in farfurie,mai ales daca vorbim de o familie pofticioasa si numeroasa.Dispar imediat,de zici ca a facut cineva vreo magie hocus-pocus!
De rasfatat,ne-am rasfatat cu aceste mancaruri delicioase,dar in urma lor ramane un teanc de farfurii si platouri care asteapta sa fie spalate.Pentru aceasta,tehnologia vine in ajutorul nostru cu masina de spalat vase,tot de la Ariston care va face treaba mult mai rapid in locul nostru.Doar o programam,prin apasarea unui buton si se si apuca de lucru.

Acesta ar fi minimul de electrocasnice necesar in bucatarie,aliatii in realizarea mancarurilor traditionale si nu numai.

Acest articol a fost scris pentru Super Blog 2013


".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu