sâmbătă, 19 octombrie 2013

Geanta proiectata dupa dimensiunile viitorului

Stim cu totii ca femeile de astazi sunt mult mai independente,puternice si sigure pe ele,de aceea gentile trebuie sa tina pasul cu acestea si stilul lor de viata.
De-a lungul timpului,de la aparitia gentii,incoace,gentile,indiferent de forma,culoarea sau marimea lor au incercat sa se plieze pe diversele tipologii ale femeilor,raportate la societatea si viata perioadei respective.
Pornind de la inceputuri si pana in zilele noastre,am asisitat la toate tranformarile pe care le-au suferit gentile ca forma,compozitie-materiale si scopul lor in sine pentru a se adapta femeii de atunci si de acum.
Cum mai este folosita si expresia:
"Esti schimbatoarea ca vremea",cam acelasi lucru putem afirma si despre posete si genti.
Am fost martori la o metamorfoza accelerata a gentilor,la aparitia de noi trenduri,stiluri,fie ele mai simpliste,moderniste sau chiar extravagante care si-au propus de fiecare data sa le reprezinte pe femeile care le poarta. 
Actual,scopul gentii este a pastra,de a tine ascunse secretele feminine si este purtata de obicei agatata pe umar.Dar oare dintotdeauna, geanta a avut acest scop sau la origini,scopul ei era cu totul altul decat cel pe care prea bine il cunostem,noi,femeile.
Daca in prezent stim cu certitudine care este scopul gentii in viata unei femei,nu putem spune acelasi lucru si despre gentile si scopul lor din viitor.
Va dau o provocare:
"Cum ati reimagina/reinventa,voi gentile viitorului.Si-ar pastra ele ,scopul clasic sau va fi un altul?"
Nu vreau sa-mi raspundeti acum.Va las sa va mai ganditi...
Pana atunci,insa, va voi spune cum as reinventa eu geanta.Avem doua cazuri pe care vi le propun:
a) pentru femeia independenta din societatea moderna de astazi;
b)prototipul de geanta pentru "femeia viitorului".

Daca in prima situatie mi-a fost mai usor sa reimaginez oarecum geanta,in cel de-al doilea caz trebuie sa ma proiectez in viitor,un viitor despre care nu detin prea multe informatii.Sa propag ideile intr-un viitor apropiat sau intr-unul mai indepartat?Ar trebui sa reusesc sa estimez sensul evolutiei tehnologiei(masinariile ce ajuta la realizarea gentilor),a materiilor prime(deoarece nu stiu cate din resursele pe care le am in prezent,le voi avea intr-un viitor,avand in vedere ca sunt epuizabile) sau poate se vor descoperi altele in timp,regenerabile..Si poate cel mai important aspect schimbarea persoanelor ca tipologie,personalitate,caracter etc,in situatia data,cele de gen feminin,dar nu numai.E o schimbare pe care,indiferent de situatie,de cele mai multe ori nu o poti anticipa;atunci cand te astepti mai putin se produce inevitabilul:totul se schimba in defavoarea ta,a creatorului,a designerului de genti,chiar si notiunea de timp universal.
E ca si cum ai fi un pictor cu al sau sevalet si acuarele care incearca sa surprinda prin culoare si emotie un peisaj,un colt de natura,un portret,etc.

Sa ne imaginam....

Ai in fata ta imaginea unui rau.In momentul in care prinde contur pe foaia/panza alba are o curgere lina spre vest.Acum pe foaia ta nu sunt doar forme,e si culoare,stare si sentiment-aceasta e creatia.E ca si cum ai fotografia acel cadru si l-ai picta din memorie fara sa-l mai privesti,il stii pe dinafara.
Dar lucrurile nu raman pe loc,ele se schimba.Iar tu,pictorul privesti,iar originalul si constati ca opera ta nu mai aduce cu acesta,e cu mult diferit.Fara sa observi,chiar sub ochii tai,nu mai recunosti ce ai pictat.Raul si-a schimbat cursul,datorita curentilor de aer spre est,nici pietrele de pe mail nu le mai regasesti in locul initial in pictura ta,de parca le-ar fi mutat cineva,inadins.Si esti nevoit sa o iei de la inceput,sa rescrii povestea prin culori si umbre pe o noua foaie alba,intr-un alt decor..
Asa si tu creatorul,designerul de genti,tot artist te numesti,numai ca tu te joci cu texturi si materiale,cu nuante si tonuri.Dar spre deosebire de pictor,tu nu poti rupe de fiecare data foaia,ca un copil care nu a scris corect la gramatica,atunci cand tendintele se schimba.Trebuie sa tii pasul,sa fii mai bun,sa imbunatatesti si sa perfectionezi.
Tu detii ideile pe care le poti prelucra,adapta,imbunatati,modela pana cand le dai o forma care iti place,care este menita sa revolutioneze trendurile.Dar...daca se produce o schimbare majora si te ia pe nepregatite,esti nevoit sa pui stop aici,acestui trend,sa le faci uitate o perioada,dar peste un timp,poate va reveni si te vei intoarce  la acele idei.
O iei de la inceput cu noi concepte creative,noi directii si idei ce o vor defini pe "femeia viitorului."si cand ma refer la viitor,poate fi chiar maine,peste 1 an sau zece.nu putem avea o certitudine asupra viitorului in ceea ce priveste gentile si modificarile scopului acestora.
Insa eu m-am lasat purtata de imaginatie,undeva in viitor si iata ce a iesit:
Cum ar arata o geanta cu Gps incorporat si scanner sau daca ma gandesc mai bine o geanta seif care sa fie deschisa pe baza unui cifru numeric/sa aiba un sistem de recunoastere a persoanei detinatoare prin comanda vocala sau amprenta digitala.Iar alaturi de sitemul cifrat sa fie inscriptionat textul:"Find my right combination!"
Ce spuneti v-ar placea o astfel de geanta tehnologizata?

Am ales trei modele de genti piele(Cezara,Carla si Alegra) care m-au inspirat sa reimaginez ,astfel,geanta unei femei:O geanta cu GPS si scanner incorporat.Mmm....ar fi ceva,nu?

De ce sa aiba doar masinile o astfel de dotare practica si utila la drum.Geanta unei femei nu merita si ea un asemenea accesoriu..Ne-ar ajuta sa gasim mai usor mall-ul nostru preferat sau magazinul de cosmetice de care ne-a povestit o prietena buna din Constanta,sau poate chiar un magazin de brand din Paris,capitala modei.Geanta ar fi complicele nostru,detectivul de secrete feminine.
Scanner...pe geanta..cine a mai vazut asa ceva.In nu,dar cine stie...la cum evolueaza tehnologia,nu m-ar mira.
Poate ati fi tentate sa spuneti:

O geanta cu scanner,as arata ciudat cu ea,unde sa pui ditamai scannerul in/pe geanta.
doar nu credeati ca iau un scanner si-l lipesc pe geanta si gata,s-a rezolvat.e mai mult decat atat.E pura tehnologie..in plus nu va fi unul care sa bata la ochi,ar strica tot efectul.Cum se mai spune;"esentele tari in sticlute mici se tin",aici e si secretul:un scanner micut,sau chiar doua incorporate pe una/ambele fete ale gentii sau pe partile laterale care permit scanarea obiectelor aflate pana la 1,5 m distanta,si a codurilor QR.Ce mai putem preciza la aceste scannere e ca permit inregistrarea video si audio.Doresti sa inregistrezi/filmezi pe cineva,fara ca persoana in cauza sa observe,ai nevoie de aceasta geanta.
Cam asa ar putea suna tehnologia viitorului!
V-am ramas datoare cu ideea de geanta reinventata pentru femeia independenta din societatea  moderna de astazi.
Cum vad eu aceasta geanta.Mi-am ales ca suport geanta din piele naturala de la Reeija si in imaginatia mea a suferit ceva modificari pentru a se apropia cat mai mult de ideea de la care am pornit si anume:o geanta cu accent masculin,gen trusa de scule a barbatilor in care gasim,de toate:de la A..la Z(suruburi,chei,piulite etc.).Aceasta geanta m-am gandit "sa imprumute"acelasi mecanism/sistem de deschidere in trepte,pe sertare,fiecare destinat altor obiecte.Ca material s-ar putea pastra notele de metal sau chiar geanta insasi sa fie una metalica  si cu accesoriile aferente:lanturi,nituri,capse.

Am realizat aceasta asociere:


Acest articol este scris pentru SuperBlog 2013.".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu