Curiozitate sau doar tentatii (i)rezistibile?

                      

Curiozitate sau doar tentatii (i)rezistibile? Slabiciune in fata viciului sau anturajul?

De la o simpla curiozitate,gen:o data si gata pana la dependenta e doar un pas.Incurajat(a) de anturajul de prieteni,mai faci cateva incercari si dupa care pui Stop.Dar deja starea de dependenta e in tine.Deja nu mai poti detine control asupra ta,dependenta e cea care acum te conduce,viata ta devine un scenariu prost al unu film,in care fara sa vrei, ti-a fost atribuit rolul principal.Daca inainte pe scena vietii jucau mai multe personaje,acum cand scenariul filmului s-a schimbat, toti te privesc de pe margine,esti aratat cu degetul,nu mai primesti aplauze la scena deschisa pentru ca nu mai reprezinti interes pentru ei.Rand pe rand,unul cate unul parasesc viata ta,chiar si cei mai buni prieteni.
Scena pe care joci acum e pustie,in aer e imbibat cu dependenta.Cadrul,decorul e sters,fara culoare,o atmosfera apasatoare,viata ta nu mai e la fel ,nu mai este  ce a fost.Te-au vazut mai slab decat ei in fata dependentei,au vazut cum te prabusesti intr-o agonie si in loc sa te ajute sa te ridici, sa vezi din nou lumina realitatii,te lasa sa te afunzi mai mult.Dar totusi esti partas la crunta realitate:te vezi singur in lumea ta,in care nimic nu e clar,totul e umbra si ceata.

Iti spui daca ai fi renuntat de la inceput,de la prima doza,daca ai fi fost mai puternic decat ea*
,dar acum e prea tarziu sa te gandesti la ce-ar fi fost,acum e parte din tine,simti ca te aflii pe un drum fara intoarcere.Viata ta de ieri nu seamana deloc cu cea de azi,e ca un labirint fara iesire.
Erai un om normal ,pana sa intre ea in viata ta si a facut-o intr-un mod violent.Mintea ta nu vrea sa accepte ca de azi pe maine te numesti dependent de acele substante.
Pentru o simpla tentatie nevinovata poti plati scump,chiar cu pretul propriei vieti.Trebuie sa stii cand sa spui Stop.O viata intre agonie,iluzii si extaz.O viata care nu se incadreaza in normalitate
Tu trebuie sa fii cel ce detine controlul,nu a fii tu cel controlat!
*dependenta

Tu,dependentul de droguri traiesti intr-o lume doar a ta,hranit de iluzii,doar tu,nu si ceilalti.
Ti-ai pierdut prietenii,toti s-au indepartat de tine,ai ramas singur sa te lupti cu tine,cu propriile temeri,cu un viciu care a pus stapanire pe viata ta,te afli intr-o batalie in care adversarul e mai puternic decat tine.
Poate nu constientizezi asta,dar te lasi condus de o minte bolnava,aflata in sevraj,nu mai stii ce este bine si ce este rau in viata ta,nu mai cine esti,a cui apartii in aceasta lume.
Multi au incercat la varste fragede,din curiozitate,altii s-au lasat influentati de anturajul de prieteni.Sunt si cazuri in care depresiile,problemele grave din familie au dus la consumul de droguri.
Unii s-au oprit pana nu a fost prea tarziu,au spus Stop,altii din nefericire nu au reusit acest lucru,deoarece a fost ceva mai puternic decat propria lor vointa.Sunt cazuri, in care cei ce au ales acest drum,renunta definitiv la "substantele interzise",atunci cand ajung in situatii limita,cand isi dau seama ca pretul vietii e mai important decat un praf;atunci cand realizeaza ca de ei depinde ca viata lor sa poata fii ca inainte.
Pana in momentul de fata nu am avut in cercul de prieteni sau printre apropiati persoane care sa se confrunte cu asemenea probleme sau cu o dependenta de vreun fel,cel putin nu am stiut sau nu au dat de inteles acest lucru.
Insa daca as fi vreodata in situatia de a fi prietena unei persoane care a deprins o astfel de dependenta,sau de orice natura ar fi ea,nu as fi genul care sa ma dau la o parte,sa ma indepartez.Stiind ca acea persoana a apucat un drum gresit,as incerca sa o ajut,chiar de nu voi avea izbanda,insa macar stiu ca am facut tot ce am putut pentru a o ajuta.

Din ce am mai citit si din documentarele,reportajele prezentate la tv cu astfel de cazuri,stiu ca putine sunt persoanele care accepta ajutor din partea prietenilor si chiar a familiei.Acestia nu doresc sa fie ajutati,refuza sa impartaseasca celorlalti problemele pe care le au,care ii framanta.Vor sa fie lasati singuri,in lumea lor, intr-o stare de extaz si euforie,o lume in care se vor afunda tot mai mult,daca nu accepta ajutor din exterior.
Mai intai as incerca sa vorbesc personal cu acea persoana,sa o conving sa-mi spuna ce are pe suflet,pentru ca doar asa,stiind care au fost motivele ce au determinat-o sa aleaga acest drum,voi putea afla sa aflu care este starea psihica si emotionala a dependentului in momentul respectiv,pentru a putea porni de undeva in lupta cu drogurile.
La inceput nu voi grabi cursul lucrurilor si nici nu voi incerca sa fortez nota pentru ca stiu ca nu va duce la nimic,din contra voi obtine o atitudine necooperanta a dependentului,asa ca las la atitudinea pacientului daca doreste sau nu sa se confeseze.Pasi mici,dar siguri.
Mai intai voi incerca sa recastig increderea persoanei pacientului deoarece un dependent isi pierde increderea de sine si in oameni.Acesta se simte descurajat,are o lipsa de respect fata de sine.De aceea totul trebuie facut pas cu pas;daca grabim lucrurile nu obtinem nimic,pacientul nu colaboreaza si ne intoarcem de unde am plecat.
Daca intr-un final incercarile mele nu au niciun rezultat,ma vad pusa in situatia sa cer ajutor familiei dependentului,cu toate ca acesta va respinge aceasta idee si va implora sa nu implici familia.E doar problema mea si tu trebuie sa o scot cumva la capat.
Insa in aceste cazuri trebuie sa iei atitudine,nu poti lasa o persoana sa se piarda complet intr-o lume a deziluziilor si a agoniei.
In cazul in care pacientul refuza orice colaborare,implicit si cu familia,urmatorul pas este apelarea unui specialist,la un doctor care sa evalueze problema si stadiul acesteia pentru a gasi cea mai buna solutie,eventual cea mai buna alternativa.

Asa numitele centre de dezintoxicare ii poate ajuta pe dependenti.Acolo pot face terapie de grup care poate grabi evolutia pozitiva a lucrurilor.Acolo intalnesc persoane ca si ei,cu aceeasi probleme,isi spun unul altuia povestea de viata.Aceasta terapie de vindecare nu e de ajuns trebuie compensata si cu un tratament medicamentos si o consiliere psihologica a pacientului priviind aceasta problema.Si poate cel mai important rol in vindecarea pacientului il constituie sprijinul si incurajarea venita din partea familiei si a prietenilor,cei putini care au mai ramas alaturi de tine.

Dupa o perioada de tratament, o parte revin la viata lor de inainte,sunt tot ei,ca persoane,dar traiesc o alta viatamMarturisesc ca se simt de parca s-au nascut pentru a doua oara,dar de data aceasta nu o vor mai irosi pe nimic.Acum ca au aflat care este pretul vietii si cat e de frumoasa vor sa faca o schimbare,sa ajute la randul lor,sa fie un exemplu pentru cei aflati in situatii similare.O schimbare in bine care le-a reordonat prioritatile in viata.
E drept cand iesi de la un centru de recuperare,o parte din prietenii pe care ii aveai,nu-i mai gasesti,nu fizic vorbind, ci afectiv,emotional nu mai sunt prezenti in viata ta.Unii te privesc diferit,ti se pune o eticheta:dependent,fost dependent de droguri,te simti marginalizat,dar trebuie sa-ti recapeti increderea in tine,sa poti privi inainte,nu sa mergi cu capul plecat,pentru ca nu ai facut nimic rusinos,din contra trebuie sa fii un exemplu: ai castigat lupta cu "boala" drogurilor.
Iar pentru tine azi,in prezent incepe o noua viata,esti un alt om cu alte prioritati si principii de viata.

sursa: keep calm

Mai jos am inserat cateva fragmente din marturiile ce apartin unor dependenti sau fosti dependenti de droguri.Unele dintre ele sunt cu adevarat socante,insa am ales cateva care sa nu aiba un impact emotional ridicat asupra cititorilor.
Cea mai mare parte din ei regreta ca au ales acest drum,al drogurilor.Si-ar fi dorit sa nu le fi incercat niciodata.Astfel,din propria experienta sfatuiesc pe altii sa nu sa se apuce de acest viciu,nici din simpla curiozitate,pentru ca odata intrat "microbul" in sange,se raspandeste rapid si esti contaminat cu ea,crunta dependenta,care se tine de tine si nu-ti mai da drumul.
"Odată cu apariţia dependenţei au început să apară şi problemele pentru că aveam nevoie de multe doze pe zi şi nu mai puteam face rost de bani aşa uşor. Aşa că am fost nevoit să merg să fur, să tâlhăresc lumea pe stradă dar nu în ultimul rând să-mi şantajez familia. Părinţii aflând că eu am început să consum droguri au încercat prin tot felul de metode să mă ajute să mă las dar fără nici un rezultat. Anii treceau şi eu tot mai mult mă afundam în aceasta lume a drogurilor. Pe la vârsta de 22 de ani tatăl meu a luat decizia de a mă da afară din casă sperând că aşa mă sperie şi mă las de droguri dar fără nici un rezultat. " B.M.Stelian,30 ani
 "În timp, oamenii s-au îndepărtat de mine deoarece căutam mereu să profit de pe urma lor. Am început să uit lucruri, nu mai puteam să reţin informaţii, am rămas repetent de câteva ori, apoi am fost exmatriculat din liceu şi nu am făcut facultate. Pierdusem tot: familie, relaţii, pe prietena mea. Realizarea că mă distrug dacă continui tot aşa m-a făcut să îmi doresc să scap de dependenţă. 
Am ajuns la Centrul de recuperare Teen Challenge. Din punct de vedere fizic, mi-a fost uşor – dupa 2 săptămâni m-am simţit bine. Însă din punct de vedere psihic, e foarte greu pentru că este o bătălie a minţii, care se dă în fiecare zi în capul meu." D.Dorneanu,21 ani
Sursa marturii: preventis.ro

Si da,dependent doare,o durere care te chinuie pe interior,iti macina mintea si trupul.
Involuntar iti doresti mai mult,ajung sa ceri,sa apelezi la tot felul de mijloace pentru a-ti procura "marfa".Ajungi la extreme:sa furi bani din casa,sa profiti de prieteni,sa amanetezi lucruri de valoare,esti in stare de orice pentru niste prafuri.

Exista,riscul ca la un moment dat filmul vietii sa se termine prost,depinde cat de departe ai ajuns,la al catalea episod,act.


Poate e momentul sa ceri ajutor,sa accepti ca ai nevoie de prieteni si familie sa lupti cu viciul.Sau... poate doresti sa fii singur in fata bolii,ca si in povestea unuia dintre personajele filmului "Tentatii(i)rezistibile.Thanks for sharing",o comedie serioasa in care este tratata tema dependentei in care  Danny (Patrick Fugit), fiul lui Mike (Tim Robbins), s-a luptat singur cu dependența de droguri și a învins-o.A reusit sa scape din mainile dependentei de droguri fara interventia familiei sau a prietenilor.


Puteti urmari mai jos un trailer al filmului,iar din 4 octombrie, il puteti viziona integral in cinematografe.



Dependenta e o boala,e ca un virus pe care il tratezi si dupa un timp recidiveaza.Sa te lasi batut inseamna sa fii slab,iar asta nu e o solutie.
Numai cei cu adevarat puternici reusesc sa revina la viata de inainte.E necesara multa vointa si putere de a razbi.
Nu exista o certitudine a vindecarii,dar un pas e facut.Viata dependentului se poate schimba,dar acest lucru necesita rabdare si timp.In alte cazuri,in care vorbim despre o dependenta acuta,evoluata,in cele mai bune cazuri,sansele de vindecare sunt minime,insa de ce le mai multe ori poate fi fatala.
Viata e prea frumoasa,pentru a o irosi pe NIMIC!Tu alegi!

Acest articol a fost scris pentru SuperBlog 2013.


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Inainte la birou, nu inapoi...

Umblu dupa un post bun! Rătăcea pe o stradă fără nume.

Noile alegeri vestimentare iti bat la usa!